Uw winkelwagen is leeg.
Bij kleihoudende grond kunnen er na een regenbui gemakkelijk plassen blijven staan. In dat geval is het een goed idee om te kiezen voor drainage. Bij een tuin met kleigrond zijn er verschillende manieren om overtollig water af te voeren. U heeft in ieder geval drainagebuizen nodig waarin kleine gaatjes of poriën zijn aangebracht, zodat het water via de buizen efficiënt kan worden afgevoerd. Op deze blogpagina vindt u de handige informatie die u nodig heeft om zelf de drainage voor uw tuin met kleigrond de aan te leggen. Wij geven u tips bij het uitzoeken van het type drainagebuizen en over de koppeling en over het inkorten van buizen. Voordat u aan de slag gaat is het belangrijk om stil te staan bij de vraag of u buizen met een omhulling nodig heeft.
De basisprincipes van goede drainage zijn vrij eenvoudig te begrijpen en toe te passen. Als het gaat om het type drainagebuizen is het belangrijk om op de specifieke grondsoort van uw tuin te letten. Over het algemeen wordt er voor de drainage van uw tuin met lichte kleigrond een omhulling gebruikt. Het werk als volgt. In drainagebuizen zijn perforaties aangebracht waardoor het water in de kleigrond gemakkelijker naar beneden zakt. De omhulling is een soort extra filter dat ervoor zorgt ervoor dat de drainagebuis niet verstopt raakt. Voor de drainage van een tuin met lichte kleigrond werkt een omhulling van polypropeen het beste. De buizen van dit type zijn leverbaar in twee varianten:
Bij sterk ijzerhoudende grond raden we u aan om voor de laatste variant te kiezen. Bij een tuin met zware kleigrond is drainage zonder omhulling een betere keuze.
Het is weliswaar een tijdrovende maar geen ingewikkelde klus om drainage in uw tuin met kleigrond aan te leggen. De belangrijkste eerste stap is het maken van een goed ontwerp. Meer informatie hierover vindt u op onze blogpagina over de aanleg van een drainagesysteem. Als er veel plassen in uw tuin blijven staan, is oppervlaktedrainage de beste oplossing. Dit systeem legt u aan over de gehele oppervlakte van uw tuin. Let er daarbij op dat de maximale afstand tussen de buizen zo’n 5 meter is. De lengte van aaneengesloten drainagebuizen dient niet langer te zijn dan 350 meter. Bij een grotere afstand kunnen de buizen gemakkelijk verstopt raken.
Voor u aan de slag gaat, is het aan te raden om het te draineren oppervlak helemaal vrij te maken van planten, bomen en struiken, tegels en andere obstakels. Daarna kunt u beginnen met het uitgraven van de sleuven voor uw drainageslangen. De doodlopende stukken van uw drainagesysteem worden afgesloten met een einddop. Het overtollig grondwater wordt uiteindelijk omgeleid naar nabijgelegen water zoals een sloot. Dit doet u via een eindbuis. Als u voor uw afwateringssysteem een put als eindpunt wilt gebruiken, heeft u een drainage rioolverloopstuk nodig. De verschillende buizen kunt u met elkaar verbinden via een handig kliksysteem.
Hoewel drainagebuizen in verschillende lengtes leverbaar zijn, zult u meestal een of meerdere buizen moeten inkorten. Een goede handzaag is voldoende voor dit karwei. In geval van buizen met omhulling raden wij u aan om drainagetape rond het afzaagpunt aan te brengen. De tape zorgt ervoor dat de omhulling niet losraakt, dus u dient het aan het uiteinde van de buis te laten zitten. Meer informatie hierover vindt u op onze blog: drainagebuizen op maat maken. Zowel de complete als de ingekorte drainagebuizen kunnen eenvoudig gekoppeld worden aan diverse drainage hulpstukken zoals:
Bij de aanleg van een drainagesysteem is het nodig om sleuven te graven. Nadat de buizen zijn aangelegd dient u deze op de juiste wijze af te dekken. Hieronder leest u meer over hoe hierbij te werk gaat. Bij de drainage van uw tuin met kleigrond is de minimale diepte voor het graven van een sleuf zo’n 60 centimeter, het maximum circa 90 centimeter. Hoe dichter de buizen bij het bodemoppervlak liggen, hoe korter de afstand die u tussen de drainagebuizen dient aan te houden. Dit in verband met een efficiënte afwatering.
Om het voor uzelf gemakkelijker te maken raden wij u aan om een sleuvengraver te huren. Deze zorgen ervoor dat de doorsnede van de sleuf constant rond de 20 cm blijft. Op die manier hoeft er minder grond te worden omgewoeld en blijft uw tuin meer intact. Let er op dat u de drainagebuis neerlegt op een vlakke ondergrond. Als de grond rond de bodem te los ligt, kan dit later dat verzakkingen leiden. Vervolgens bedekt u de vlakgemaakte bodem met een laag van 3 centimeter grofkorrelig zand, grind (diameter 5 tot 8 millimeter) of schelpen. Als de horizontaal geplaatste drainagebuis richting de afvoer waterpas ligt, werk de afwatering optimaal.
De laatste fase in de aanleg van de sleuf is het opvullen. Bij het afwateringspunt doet u dit het beste met een laag van 40-45 centimeter grofkorrelig zand of schelpen. Vervolgens heeft u nog 20 centimeter over voor de bovenlaag, waar u tegels of straatzand op kunt leggen. Zorg ervoor dat het water de sleuf goed kan bereiken. Dat betekent dat het beter is om geen extreem hoge laag boven de drainage aan te leggen.
Voor de aanleg van drainage in uw tuin met kleigrond heeft u heel wat materiaal nodig. Drainagebuizen zijn verkrijgbaar in diverse diameters. Bij de aanleg van drainage voor de tuin en landbouwgrond is een diameter van 60 centimeter het meest gangbaar. Bij Drainagebuizen.nl vindt u een groot aantal hulpstukken in de bijpassende maat. Deze worden met de buizen verbonden via een klikmechanisme. Met deze handige oplossing zorgt u bovendien voor een naadloze afdichting. Wij wensen u veel succes met uw klus!